איך להתגבר על דחיינות ללא מאמץ – איך לייצר מוטיבציה בעזרת NLP
ענת (שם בדוי) הגיעה לפגישה השבועית שלנו מאוד מתוסכלת וכועסת על עצמה שהיא לא מספיקה להגיע לדברים החשובים בעבודתה כמנהלת שיווק,היא כל הזמן מכבה שריפות קטנות ועסוקה בישיבות ומיילים ובקשות של אנשי המכירות אבל הדברים החשובים שהיא רוצה לקדם פשוט נדחים משבוע לשבוע.
היא כבר ניסתה כל מיני רעיונות כמו להגיע מוקדם יותר למשרד וניהול זמן אבל זה רק גרם לה עוד יותר תסכול שהיא לא מצליחה לעמוד ביעדים הקשוחים שהיא הציבה לעצמה ואפילו גרם לה לרצות לעזוב את העבודה.
כולנו מופצצים בגרויים סביבתיים של מיילים,טלויזיה, פייסבוק ויוטיוב שמושכים את תשומת לבנו וגוזלים מאיתנו זמן יקר של עשייה וקידום פרוייקטים שחשובים לנו…
היי ,אם בחרת לקרוא את המאמר הזה כניראה שגם את/ה מתוסכל/ת מכל הדברים שאת/ה רוצה לעשות ולא מצליח להגיע אליהם.
"בואי ספרי לי מה עובר לך בראש ביום עבודה טיפוסי" ביקשתי מענת, אני רוצה לדעת איך ענת יוצרת במחשבות שלה את תחושת התסכול וחוסר האונים. כמובן כמו שחשדתי הבעיה בתפיסה של ענת שכל פעם שהיא רצתה להתחיל לטפל בפרוייקט חשוב והצליחה לפנות לו שעת עבודה בלו"ז הצפוף זה נראה לה גדול מדי (OVERWELMINGׁ) לזמן המוגבל שנותר לה מהיום ולכן היא דחתה אותו למחר בתקווה שהיא תפנה יותר זמן. זוהי אסטרטגיה של דחיינות מאוד רווחת אצל הרבה אנשים רבים.
אסטרטגיות NLP להתמודדות עם דחיינות- שיטת הסלמי
הדרך להתמודד עם הדחיינות הספציפית הזו היא פשוטה מאוד- שיטת הסלמי – מחלקים את המשימה הגדולה שאנחנו דוחים כל הזמן לתת משימות קטנות וברות השגה, לדוגמא אם המשימה הנדרשת ממני היא להכין מצגת ואני לא מצליחה "להגיע אליה" והיא נדחית משבוע לשבוע, אני אחלק אותה ל4 משימות קטנות 1. לכתוב את הרעיונות למצגת בפנקס קטן שיהיה איתי 2. לחפש תמונות למצגת 3. להעלות את הרעיונות למחשב 4. להכין פורמט של מצגת.
כמובן שתרגלנו בדמיון את סדר היום החדש של ענת (עם עוד כמה התאמות של הקצבת זמן נכונה וחלוקה של היום) והיא ממש יכלה להרגיש איך התפיסה החדשה הזה עובדת ולהרגיש את תחושת הסיפוק של העשייה ,כשענת קמה מההרפיה היא ביקשה דף ועט לרשום את הרעיונות החדשים שעלו לה תוך כדי ההדמייה, וזה מה שקורה שאנחנו משקיטים קצת את המוח הקודח, המתוסכל והביקורתי שלנו, יש מקום למחשבות רעננות ויצירתיות להגיע…
שיטת הסלמי זוהי האסטרטגיה של אנשים פרקטים, הם לא מסתכלים על המשימה הגדולה שמרפה את ידיהם ,הם ישר מחלקים לתת -משימות ומסתערים על המיני משימה הראשונה,כי הם מסוגלים לדמיין את עצמם כבר בסיום המשימה ותחושת הסיפוק של סימון ה-V הנחשק על התת משימה יוצרת מוטיבצייה לפעולה.
ומה עושים עם מטלות שלא ממש בא לנו לעשות אבל הן הכרחיות כמו המטלות של תחזוקת הבית?
בן (שם בדוי) הגיע אלי עם בעיית דחיינות קשה, שגרמה לקצר בזוגיות שלו ולמתח מיותר בבית, ההסכם שהיה לבן ואישתו (שניהם עובדי הייטק עסוקים שמגדלים שני ילדים) שאישתו מכינה את ארוחת הערב ובן עושה את הכלים,הבעיה היתה שהרבה פעמים בן לא עמד בהסכם וכשאישתו היתה חוזרת הביתה מיום עבודה עם הקניות היא היתה מוצאת כיור מלא וכמובן התסכול והכעס לא אחרו להגיע ,במיוחד אחרי שבן הבטיח כל כך הרבה פעמים שהוא יעשה את המטלה שלו…
כשתשאלתי את בן התברר לי שהבעיה היא לא רק בבית בן גם היה דחיין כפייתי בעבודה וזה מאוד השפיע על יחסי העבודה שלו ועל הקידום שלו.
אז איך בן יוצר את הדחיינות שלו בראש? הוא מסתכל על ערימת הכלים ואומר לעצמו בקול מצווה "קום עכשיו ותעשה כלים " כמובן שהטון הפיקודי מעורר מיד התנגדות פנימית ואז הוא אומר לעצמו "לא בא לי עכשיו" וככה הוא מעביר את הערב, ומתי הוא קם בסופו של דבר לעשות? אחרי שהוא דמיין לעצמו את הקטסטרופה הכי גדולה (שאישתו תעזוב אותו או שהבוס יפטר אותו) שמעבירה בו צמרמורת של פחד שמניעה אותו לעשייה.
התגובה של בן ושל ענת נקראת בשפת ה-NLP מוטיבציית נמנע (away from )אנחנו פועלים רק מתוך שאיפה להימנע ממה שיקרה אם לא נפעל ,כלומר זוהי מוטיבציה של פחד , אנחנו מדמיינים מה יקרה אם לא נעשה ואז מונעים לפעולה ,שזה בדרך כלל קרוב מאוד לדד ליין ומלווה בהרבה מאוד סטרס.
מוטיבציה – אסטרטגית שואף לעומת אסטרטגית נמנע
השינוי הנדרש הוא להפוך את דרך הפעולה למוטיבציית שואף (tooward) כלומר לדמיין את המטרה לאחר שהושגה,בדוגמה של בן לדמיין את הכיור והשיש נקיים ומצוחצחים ואת החיוך של אישתו , תחושת הסיפוק שנגרמת יוצרת מייד מוטיבצייה לפעולה. לגבי הדיבור הפנימי הצעתי לבן שיפסיק להשתמש במילות כפייה כמו חייב,מוכרח וצריך, ולעבור לרוצה,בוחר וכדאי,רצוי בטון נעים ומזמין. כשתרגלנו את האסטרטגיה החדשה בדמיון מייד עלה חיוך על פניו של בן ההתנגדות הרגילה נעלמה והוא ממש חווה את הסיפוק שהוא עומד במשימות שלו .
בפגישה הבאה בן דיווח שהשבוע היה ממש טוב והוא ואישתו לא רבו בכלל והוא גם מתחיל ליישם את זה בעבודה וזה עובד כמו קסם…
היות ואנחנו מרגישים את המחשבות שלנו בכל רגע נתון ,וזו המציאות שאותה אנחנו חווים שימו לב איך אתם מתסכלים את עצמכם. תעברו לעמדת צופה/עד/במאי ותגלו שאלה רק מחשבות, ושהמציאות הרבה יותר נדיבה מהסרטים שלנו בראש.
וכשאנחנו מודעים לדפוסים שלנו אנחנו יכולים לבחור לשחרר,להרפות ממחשבות מפחידות ומלחיצות ולהתמקד בתוצאה הרצוייה.
בהצלחה מכל הלב ♥
אור ואהבה
אהובה קשת